Billedet der har skabt mediestorm på facebook hele dagen i går, bliver debateret igen og igen. Flere folk fra modebranchen har delt deres syn på sagen, og selv Aftenshowet som mest havde fokus på spiseforstyrrelserne og det negative der sker i branchen.

10987664_833561443356865_7831250720643055040_nSkærmbillede 2015-02-19 kl. 19.38.33

Kort fortalt har COVER trykt en modeserie hvor Lululeike står model, og desværre ser hun meget tynd ud på billederne. Med et slog lynet ned, og helvede brød løs. Modellen har fået enormt meget kritik om at hun er syg, ser klam ud, ser kort ud og flere spørger hvad der er galt med branchen og kravene til modellerne. Andre angriber i stedet Cover og ikke mindst vores samfunds syn på kvindekroppen.

Skærmbillede 2015-02-19 kl. 19.37.06

ScoopModels, hvor Lululeika er signet, har udsendt en pressemedelelse, hvor de blandt andet fortæller om at modellen oplevede to dødsfald i familien inde for kort tid og at hun derfor gennemgik en hård tid. Nogle mennesker udtaler at de synes det er voldsomt at der ikke bliver taget mere hånd om modellerne, og at der ikke tages hensyn til modellernes velbefindende. Men hvad de mennesker ikke har læst er at det her var noget modellen selv ønskede! Hun ville gerne have tankerne væk fra tragedien i familien og takkede derfor ja tak til skydningen. Og ja, hun ser tynd ud – men det er absolut ingen grund til at svine hende til!

Skærmbillede 2015-02-19 kl. 19.35.26Skærmbillede 2015-02-19 kl. 19.35.41

Men er det hele så bare et opblæst rabalder? NEJ! For det er helt sikkert et kæmpe dilemma vi står i – både som samfund og ikke mindst i mode- og modelbranchen og det har det været i alt for mange år! Jeg skrev projektopgave om modelbranchen med fokus på du voldsomme krav og spiseforstyrrelser i branchen i folkeskolen. Jeg fik mulighed for at snakke med Lotte Heisse, som fortalte om hendes tid som model og alt det hun oplever nu. Lotte har også skrevet bøger om emnet, og om hendes erfaringer. Én af de ting jeg husker klarest, som hun sagde var om det at pigerne skulle være så tynde. Hun sagde at det dybest set var fordi modebranchen var doven! “Det er bare lettere at klæde en tynd pige på end en sæk kartofler”, sagde hun. Designerne og stylisterne kan ikke være sikre på hvor “kartoflerne” buler ud henne. Er det lårene der skal være gøres plads til eller er det i stedet de brede skuldre? Så de nupper det lette valg – kosteskaftet.

Skærmbillede 2015-02-19 kl. 19.37.36

COVER’s forelægger Malene Malling skriver: “I dag er en trist dag for mig. På Cover har vi igennem årene trykt i titusindvis af billeder, men de billeder af en alt for tynd model i Cover 103 skulle ikke være trykt. Jeg har ikke levet op til mit ansvar som forlægger, kvinde og mor og det er jeg oprigtig meget ked af.” Jeg synes det er stort af Malene at træde frem og dele sin mening. Én ting er at det forventes af hende, en anden tin er at hun fortæller om sine piger derhjemme. Hun gør det personligt, hun gør sig sårbar. Desværre er det bare for sent! Det her billede gik i trykken, selvom billedet har været forbi adskillige mennesker! Fotografen, stylisten, retoucher, layoutere, moderedaktør og assisenter og ikke mindst forbi Malene Malling selv. Der burde have været nogen der havde sagt stop!

Jeg synes at vi skal give Lululeike en pause – hun kan sagtens være helt sund, selvom hun ikke ser sådan ud! Det er ikke ensbetydende med at hun har det dårligt psykisk!

COVER skal tænke over hvilke modeller de bruger og viser frem i bladet, da de har mange unge læsere der ser op til modellerne. COVER er i forevejen et blad som har sat stort fokus på at kvinder har mange størrelser og ikke kun size 0. De har haft plussize-modeller på forsiden, og derfor er det også super ærgerligt at dette billede nu kaster en skygge over alt det gode COVER også har gjort!

Vi skal tænke os om! Os alle sammen! Flere skriver at rigtige kvinder har kurver, en stor barm eller hvad det måtte være – men nej! Kvinder er kvinder. Der er nogle med smalle skuldre, nogle med brede, nogle har stor barm andre har kun ét bryst. Gør det dem mindre kvinder? Nej.

Dermed siger jeg ikke at vi ikke skal være opmærksomme på kvinders velbefindende, for det skal vi! Men vi skal også passe på med at pege fingre af de kvinder der naturligt er slanke og uden kurver.

Rule n. 1 – Tænk jer om inden I sviner til og angriber! Hvem er det lige det her gavner?

Den her sag har ikke gavnet. Modellen, COVER eller nogen af dem der har kommenteret på modellens tynde fingre eller kaldt hende klam. Ét enkelt sted hvor det har gavnet mode- og modelbranchen – vi åbner op for en diskussion, og det mener jeg er en god ting at gøre. Dog skal tænke generelt, og ikke pege på Lululeika, for hun er langt fra den eneste model i branchen!

Hvad mener du? Er det i orden?