Min mutter (som ikke vil kaldes mutter) og jeg er helt vilde med sushi. Min far kan også godt lide det, men jeg vil vove at påstå, at han hellere ville have en rød bøf. Min mor og jeg har lært at lave sushi af en af vores venner, og vi har lige siden villet prøve helt selv. Selv koge risene, selv klargøre og selv rydde op (den tjans håber jeg at min far snupper). Så da vi en dag før sommerferien virkelig fik lyst til sushi, så skulle det være. Jeg tænkte at jeg ville dele vores “oplevelse” eller blot fremgangsmåden. Så kan det være at i får lidt mere mod på at prøve at kaste jer ud i det!

Jeg nåede ikke at tage billeder af alle step, men jeg tror godt at I kan klare jer med mine ord – og hvis ikke, jamen så linker jeg til nogle gode videoer, der kan guide dig igennem det. Rulningen mener jeg er noget af det sværeste at vænne sig til – den første er altid (for mit vedkommende) mislykket/grim. Min første rulle var så mislykket af alt indholdet røg ud – en risrulle, blev det til, hah! Omvendt så skal man ikke glemme risene! Det tager oprindeligt hele 2 år at lære at koge risene ordentligt, når man “læser” til Sushi kok (hele uddannelsen tager 10 år – først efter 4 år begynder man at rulle rullerne.)

Nå men, lad os komme igang!

IMG_1915

1. RIS

 Man skal bruge nogle specielle ris: “short grain”, også kaldet sushi ris (pretty simple). Vi købte vores hos en lokal asiatisk butik som havde en hel masse forskelligt, og alt hvad vi skulle bruge. Forholdet mellem ris og vand er 1 del ris = 1,5 del vand, så kan i gange op eller ned. HUSK – hellere lave for meget ris, end for lidt!

Opskriften her svarer til ris til 7-8 personer og dvs 15 ruller. Så kan man jo vælge at gemme lidt til dagen efter, men jeg vil anbefale at man højst gemmer sushi’en i to dage. Vi var 3, og vi havde også til dagen efter. Man skal beregne 15-20 stykker sushi pr. person som et måltid. Så hvis I er 8 personer, så foreslår jeg jer at lave 15-20 ruller (hvor der så bliver 8 stykker af hver rulle) – så burde i have nok. Jeg har brugt denne opskrift, med lidt enkelte ændringer.

Ingredienser: (til ca 8 personer)

3 cups // 7,5 dl Sushi ris

4,5 cups // 11,25 dl Vand

1 spiseske + 1 teske vegetarisk olie

¼ cup (0,6 dl)  + 2 spiseske hvidt alm. sukker

¾ cup (1,9 dl) + 1 teske rice vinegar (risvinseddike)

1,5 teske salt

 IMG_1930

Fremgangsmåde v. ris:

Start med at rense risene. Det gør du ved at lægge risene i en si, placere sien oven på en gryde, hælde hand over og røre i risene med hænderne. Tøm gryden regelmæssigt. Når vandet begynder at være nogenlunde klart, så er risene klar.

Læg de vaskede ris ned i den tørre gryde. Hæld vandet i og bring vandet i kog.

Når blandingen koger, lægges der låg på og så skrues der ned på lavt blus (jeg skruede ned på 3 ud af 9) Lad det så og simre videre med låg på i 20 min.

Imens kan du forberede Vinegar-mixet. Find en lille gryde og bland de resterende ingredienser: olie, sukker, rice vinegar og salt. Varm det op på medium blus (5-6 ud af 9). Tag det af blusset når sukkeret er opløst.

Når risene har kogt færdigt burde der ikke være mere vand tilbage (hvis der er vand tilbage, så giv det lidt mere tid). Hæld risene over i en stor skål (vi snakker 5 liters skål) og hæld derefter vinegar-mixet i lidt efter lidt. Når man blander blandingen i risene skal man ikke røre rundt, som man gør i grød, man “skærer” ned igennem risene, med en træ ske.Hvordan man gør det kan i se her.

Lad risene køle af. Helst i en kold kælder, men køleskabet kan også gøre tricket hvis du ikke har så lang tid. I det tilfælde ville jeg lægge et viskestykke ovenpå.

 IMG_1929

2. Forberedning

Så er vi kommet til step 2 – at forberede alle dine grøntsager, fisk mm. og det er passende at gøre imens risene køler af.

Agurk, synes jeg, er en væsentlig ting at have med i sushi’en. For at skære dem så de passer ind i rullen, check disse billeder.

Avokado, gulerødder, krabbe (skær dem i tynderne stave), evt tun hvis I er til det (bland det op med en smule chilimayo, og sørg for at alt vandet er drænet væk), laks, tun. HUSK at fisken skal have været nedfrosset mindst 24 timer, så alle de dårlige bakterier er dræbt. Når den igen er optøet skæres den i fine tynde skiver.

Rejer, både den friturestegte og den almindelige, som man ser oven på Nigiri. Når du friture steger rejerne, så sørg for at du har købt dem der er beregnet på det: Tempura-rejer – ellers så ender det ikke helt som forventet. Et par centimeter olie i bunden af en gryde, forholdsvis højt blus og så er det bare at lægge rejerne derned. Vend dem en gang eller to, når du mener de har fået nok på den ene side.

IMG_1963IMG_1959

3. Fremgangsmåde v. rulning

Tang, eller Nori-sheets som de også bliver kaldt. Du skal lægge den ru side op ad, og den glatte ned mod sushimåtten.

Start med at dyppe dine hænder i koldt vand, det gør at risene ikke klistrer sig helt så meget fast til dine fingre.

Tag en “kugle” ris op, ca på størrelse med en stor hoppebold eller en lille tennisbold. Tryk risene ned mod nori-tangen, se evt her for en mere udførlig guide(start med introen, og spring så til 7.26). Det er vigtigt at risene ikke dækker hele tang-arket, for så kan sushi-rullen ikke lukkes til sidst – med mindre du vil lave en inside-out roll, som egentlig bare er en sushi-rulle hvor risene er yderst (og ikke tang-arket). Hvis du vil lave inside-out, tjek denne guide.

Resten af steppene, hvor du putter dit fyld i og ruller rullen, kan du se i denne video (den samme som trin 6). Ham i videoen forklarer dig om forskellige teknikker og andet brugbart.

Sørg for at du finder en skarp kniv, når sushi-rullerne skal skæres ud. Et godt tip er at dyppe den i det kolde vand (evt. blandet med en smule rice-vinegar), for så klistrer risene ikke så meget. Start med at skøre rullen over på midten, dernæst ved midten af de to, og til sidst midt på de fire. På den måde ender du ud med 8 stykker sushi, der er lige store.

Sidste step er meget nemt! ÆD FOR SØREN!

IMG_1973